o karnevalu

O čivijaškom karnevalu

Čivijaski karneval se održava svake godine u septembru, u okviru tradicionalne šabačke manifestacije „Čivijade“ i za vreme malogospojinskog vašara. Traje tri dana i za to vreme možete videti Dečiji karneval, Veliki međunarodni karneval, kao i brojne propratne manifestacije Čivijaški čas u osnovnim školama, Čivijaško kolo, Čivijaško krčkanje, Šampitijada, Čivijaški genijalci, Karneval beba i trudnica, Karneval kućnih ljubimaca i Promocija svetskih karnevala u školama).

Obnovljeni Čivijaški karneval se održava od 2008. godine. Hroničari Šapca su zabeležili da se prvi karneval održao uporedo sa prvom Čivijadom davne 1968. godine. Grad Šabac je od 2009. godine postao član Federacije evropskih karnevalskih gradova i prestonica dobre zabave i smeha. Na karnevalu učestvuju trupe iz preko dvadeset zemalja sveta. Svake godine na Čivijaški karneval dođe oko 40 trupa što je preko hiljadu učesnika. Karnevalska povorka ali i propratne manifestacije dovedu na ulice Šapca desetine hiljada posetilaca. Šabac je tih dana prestonica dobre zabave i smeha, mesto gde svako može pronaći nešto za sebe. Ne treba zaboraviti da je priča o karnevalu u našem gradu počela u Udruženju paraplegičara mačvanskog okruga a realizovala se zahvaljujući Radušku Jankoviću koji je obećao svojim prijateljima iz udruženja da će dovesti Rio u Šabac. Tako je i bilo, pošto oni nisu mogli u Rio na karneval, karneval je došao kod njih.

Predstavnike Čivijaškog karnevala prati glas da su najčešći gosti na karnevalima širom regiona. Gotovo da nije bilo karnevala na kojem nisu prisustovale naše trupe. Šabačke trupe su posetile karnevale u Italiji, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i sve karnevalske gradove u Srbiji. Naše karnevalske trupe su imale i imaju zapažene nastupe na ovim karnevalima o čemu svedoče nagrade koji im dodeljuju organizatori karnevala, ali i osnivač FECC-a i bivši predsednik gospodin Henri van der Kron. Po broju nagrada prednjači karnevalska trupa Amazonke iz Prnjavora koja je osvojila tri zlatne medelje FECC-a uručene lično od predsednika i dve plakete koje su uručene od strane organizatora drugih karnevala. Raduško Janković, glavni koordinator karnevala, dobitnik je nagrade„ Zaslužni pojedinac“ u oblasti „Manifestacioni turizam“ iz 2012. godine.

Nagrade svedoče o uspehu u organizaciji ali i o dobrom prihvatanju i razumevanju karnevala kao i tome da će mlade generacije karnevalu podariti večnost. Organizaciju karnevala podržala je Turistička organizacija grada Šapca, grad Šabac, Federacija evropskih karnevalskih gradova kao i brojni prijatelji karnevala.

Zašto Čivijaški?

Čivija u Šapcu ima univerzalnu upotrebu. sve što u gradu dobro stoji, sve je čivija učvrstila, sve što klima, to su privremeno, u šali izvadili čiviju.

Kako i kada je postala šabačka čivija, kao prenosno značenje kazivanja, šala i pošalica, do danas se ne zna. kome su šapčani izvadili čiviju, kralju Milanu ili knezu Mihailu Obrenoviću, do danas se nisu dogovorili. Svake godine, septembra meseca, pred Malogospojinski Šabački vašar održava se u Šapcu „Čivijada“. To je kulturno-turistička manifestacija koja se održava od 1968. godine pod sloganom “Belosvetski vašar humora i satire”. Ova manifestacije neguje izvorni humor naroda ovog kraja, Mačve, Posavotamnave i Pocerine, i naravno grada Šapca kako centra svih zbivanja. „Čivijada“ odslikava duh Šapčana i njihovu spremnost na šalu i doskočicu, kako na tuđi tako i na sopstveni račun.

Prvi predsednik Čivijaške Republike Mihailo Mile Stanković proglasio je Šabac grad otvorenog humora i satire. Njega je nasledio Branko Ćopić, a “vladali su” još i Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dragiša Penjin, Milenko Zablaćanski, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović i mnogi drugi. U listu „Čivija“ koji izlazi samo za Čivijadu, zastupljeni su redovno svi najbolji stvaraoci na polju humora i satire, ne samo iz Srbije nego i sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Moderna Čivijada ima više svojih programskih sadržaja: izložba karikatura, Međunarodni Čivijaški karneval, promociju lista „Čivija“, „Fićijadu“ … i naravno izbor za predsednika Čivijaške republike. Svake godine raspisuje se i nagradni konkurs za najbolje aforizme, satirične priče i karikature. Svi ovi programi izazivaju veliku pažnju građana i turista, a naročito je svima zanimljivo ko će biti novi „predsednik“.

 

Generalni pokrovitelj karnevala

Grad Šabac

Sponzori i prijatelji karnevala