Ostale manifestacije

Ostale manifestacije

Čivijaški čas u osnovnim školama

Čivijaškim časom u osnovnim školama počinje svaka Čivijada. Glumci Šabačkog pozorišta, aforističari i karikaturisti, svake godine odlaze u tri osnovne škole i deci prezentuju čivijaški duh kroz humorističke i satiričine priče, aforizme, crtanje karikatura i kratke pozorišne skečeve.

Promocija svetskih karnevala u školama

Kostimirani predstavnici karnevalskih grupa i Federacije evropskih karnevalskih gradova, svake godine, dan pred održavanje velikog međunarodnog Čivijaškog karnevala posećuju tri škole u Šapcu, gde sa učenicima razmenjuju svoja iskustva o karnevalu. Karnevalisti na ovaj način pokušavaju da približe značaj karnevalskih kostima omladini grada Šapca i da ih na taj način uključe u karnevalska zbivanja u svom gradu. Ovaj projekat, čiji je idejni tvorac Raduško Janković, glavni koordinator našeg karnevala, naišao je na pohvale širom Evrope i kao primer se koristi i u drugim karnevalskih gradovima u Evropi.

Karneval kućnih ljubimaca

Karneval kućnih ljubimaca je još jedna u nizu manifestacija koje prate naš karneval i Čivijadu. Ovom manifestaciju na poseban način želimo da povežemo čoveka i njegovog najvernijeg prijatelja. Kostimiranje je svakako najbolji način za to. Karneval kućnih ljubimaca se održava uporedo sa podizanjem karnevalske zastave i šampitijadom.

Šampitijada

Šampitijada se održava u okviru Čivijaškog karnevala i predstavlja takmičenje u brzom jedenju šampita. Na takmičenju učestvuju učenici drugih razreda osnovnih škola (po tri učenika iz svakog odeljenja) i zabranjeno im je da se pomažu rukama dok brzo jedu šampite. Žiri šampitijade je sastavljen od predstavnika Federacije evropskih karnevalskih gradova. Pobednik dobija prigodan poklon i pehar.

Čivijaški genijalci

„Čivijaški genijalci“ je manifestacija na kojoj učesnici puštaju helijumske balone s porukama prijateljstva. Od 2015. godine uvedena je novina da umesto poruka, učenici mogu poslati i najlepši vic prema njihovoj nahođenju. Lepe reči o prijateljstvu ili viceve pišu učenici sedmih razreda osnovnih škola. Balon koji najdalje odleti biva nagrađen od strane organizatora dok pronalazač balona dobija vikend u Šapcu i prigodne poklone od organizatora.

Čivijaško kolo

Kao što znate, kolo je tradicionalna srpska igra. Ovo kolo se razlikuje od drugih kola jer na jednom mestu okuplja sve predstavnike kulturno-umetničkih društava iz našeg grada. Njemu se mogu priključiti ostali sugrađani, predstavnici karnevalskih grupa i gledaoci. Kao takvo, ovo kolo teži da jednog dana uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Održava se sat vremena pre početka međunarodne karnevalske povorke u pešačkoj zoni.

Čivijaško krčkanje

Čivijaško krčkanje je takmičenje u spremanju kotlića koje se održava na obali Save. Takmičari u ovoj manifestacije su osobe sa invaliditetom, što ovoj manifestaciji daje posebnu draž. Ovo takmičenje se održava u organizaciji Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga, a pod pokroviteljstvom organizatora čitave manifestacije. Žiri koji ocenjuje kotliće je sastavljen od vrsnih poznavalaca kulinarskih specijaliteta i renomiranih stručnjaka iz ove oblasti.

Generalni pokrovitelj karnevala

Grad Šabac

Sponzori i prijatelji karnevala